Diensten


De Apple Club Eindhoven is een kleine groep vrijwilligers, die probeert collega-Macgebruikers op verschillende manieren te helpen en bij te staan. Naast onze bijeenkomsten bieden we daarom onze leden ook een aantal diensten, die het lidmaatschap misschien nog meer de moeite en het geld waard maken.

 

De Data Blocker

Wie de actualiteit de laatste jaren gevolgd heeft, zal zich zelfs als Apple-gebruiker wel eens zorgen maken. We zijn met z’n allen steeds meer afhankelijk van computers en internet — maar malware, virussen en ‘hacks’ zijn aan de orde van de dag. Iedereen weet ondertussen wel dat je niet zomaar op links in een berichtje moet klikken of bestanden van onbekenden moet downloaden of openen. Maar ook “vreemde” kabels of adapters kunnen een bedreiging vormen: ze kunnen gebruikt worden om je iPhone (of andere apparatuur) te besmetten met malware.

PortaPow Data Blocker

Toch ontkom je er soms niet aan om bijvoorbeeld je iPhone op te laden via een “onbekende” usb-poort, bijvoorbeeld tijdens vakantie of een uitje. Voor zulke gevallen is er de Data Blocker van PortaPow. Dat is een kleine usb-adapter, die de datalijnen van een USB-poort onderbreekt, maar de oplaadfunctie intact laat. Met andere woorden, een soort “digitaal condoom“. Omdat deze Data Blockers niet zomaar overal te koop zijn, heeft Jan van Es een zending in Engeland besteld; voor elk lid van de ACE is er één beschikbaar. Dit gratis exemplaar is op te halen op de clubavond!

Extra exemplaren zijn beschikbaar à €5,-.

 

De Intensity Shuttle for Thunderbolt

De BlackMagic Intensity Shuttle for ThunderboltWe hadden eerder al een een Canopus analoog-digitaal-converter, we hebben nu ook een wat modernere versie van zo'n apparaat aangeschaft van de fabrikant Blackmagic.

 • Thunderbolt™ aansluiting:Topsnelheden, zelfs bij full-resolutie real time capture en playback
 • Composite, component, SVIDEO en HDMI in en out.
 • 2 audiokanalen via analoog, 8 kanalen in en out via HDMI.
 • 2 kanalen 24bit audio output via SPDIF
 • Ondersteunde formaten: 525 NTSC, 625 PAL, 720HD en 1080HD switchable.
 • Ondersteunde SD resoluties: 625i/50, 625p PAL en 525i/59.94, 525p NTSC, 480p.
 • Ondersteunde HD resoluties: 1080i50, 1080i59.94, 1080i60, 1080p23.98, 1080p24, 1080p25, 1080p29.97, 1080p30, 720p50, 720p59.94 en 720p601080i50, 1080i59.94, 1080i60, 1080p23.98, 1080p24, 1080p25, 1080p29.97, 1080p30, 720p50, 720p59.94 en 720p60.
 • Kleurruimte-conversie: Hardware based real time.
 • HD Down Conversion: Software based down conversion tijdens video playback.
 • HD Up Conversion: Real time standard definition naar 1080HD en 720HD gedurende video capture.
 • Bijgesloten software:  Media Express, Disk Speed Test, Blackmagic System Preferences en Blackmagic driver.
 • Vereist een computer met Thunderbolt™ draaiend onder Mac OS X 10.7 Lion of later, Mac OS X 10.8 Mountain Lion of later, Windows 7 of Windows 8.

Hier zijn de uitgebreide specificaties van de Intensity Shuttle for Thunderbolt te vinden. De prijs van zo'n Intensity Shuttle is voor veel mensen wat te hoog om 'm aan te schaffen; daarom heeft de club dit apparaat aangeschaft. De leden kunnen de Intensity Shuttle for Thunderbolt (inclusief Thunderbolt-kabel) voor € 10,-- per maand huren. Het apparaat kan na afspraak bij de penningmeester, of bij het lid dat op dat moment de Intensity Shuttle in beheer heeft, afgehaald worden. We zoeken nog iemand die een (beknopte of uitgebreide) gebruiksaanwijzing wil maken!

 

De Canopus

De Canopus is een apparaat, waarmee u 'analoog' beeld en geluid om kunt zetten naar 'digitaal' beeld en geluid. Dat wil concreet zeggen, dat u er o.a. televisie-uitzendingen en video's mee kunt invoeren en opnemen op uw Mac. Ook de prijs van zo'n Canopus is voor veel mensen wat te hoog om 'm aan te schaffen; daarom heeft de club dit apparaat aangeschaft. De leden kunnen de Canopus huren voor € 5,-- per maand huren. Een redelijk uitgebreide gebruiksaanwijzing vindt u hier. Het apparaat kan na afspraak bij de penningmeester, of bij het lid dat op dat moment de Canopus in beheer heeft, afgehaald worden.

 

De scanner

Epson V700 Perfection PhotoVeel mensen hebben nog een groot aantal dia's en/of negatieven liggen. Nu het 'digitale tijdperk' steeds verder voortschrijdt, en steeds meer foto's digitaal worden, wilt u misschien ook uw oude dia's en negatieven dat digitale tijdperk binnensleuren. Dat kan met onze diascanner (en een forse portie geduld en doorzettingsvermogen).

 

De club bezit een diascanner met prima specificaties, de Epson Perfection V700 Photo. Deze scanner met USB 2- en FireWire-aansluiting kan zowel opzicht- als doorzichtmodellen verwerken. Hij levert doorzichtscans in een maximale resolutie van 6.400 x 9.600 dpi, en opzichtscans in een maximale resolutie van 4.800 x 9.400 dpi. De Epson Perfection V700 is voor leden te huur voor € 15 per maand. Geïnteresseerde leden kunnen kunnen zich bij de penningmeester melden; het apparaat kan na afspraak bij de penningmeester, of bij het lid dat op dat moment de scanner in beheer heeft, afgehaald worden.


 

De BenQ Joybee GP1 LED-beamer

BenQ GP1

Een van de nieuwste aanwinsten is een miniatuur LED-beamer, De BenQ Joybee GP1. Het grote voordeel van LED-beamers is hun compactheid en de lange levensduur van de "lamp"; het nadeel is een lage lichtopbrengst. Voor gebruik in grote en/of slecht verduisterde ruimtes is deze beamer dus niet zo geschikt. Daarvoor kunt u beter een beamer met conventionele lamp gebruiken; deze lampen zijn echter duur, zeer gevoelig en gaan maar korte tijd mee; daarom lijkt ons dat geen geschikte aanschaf voor de club.

U kunt de beamer via een VGA-aansluiting op uw Mac aansluiten, via een RCA-tulpstekkertje op uw video, of bestanden op een USB-stick zetten.

De BenQ GP1 beamer is voor leden te huur voor € 7,50 per maand. Geïnteresseerde leden kunnen kunnen zich bij de penningmeester melden; het apparaat kan na afspraak bij de penningmeester, of bij het lid dat op dat moment de beamer in beheer heeft, afgehaald worden.


SPECIFICATIES BenQ Joybee GP1 Mini Projector
Projectiesysteem DLP® van Texas Instruments
3-LED Technologie
Panel SVGA DDR DMDTM x1
Native resolutie SVGA (858 x 600)
Ondersteunde resoluties VGA (640 x 480) tot SXGA (1280 x 1024)
Helderheid 100 ANSI lumen
Dynamische contrastverhouding 2000:1
Beeldgrootte ± 40 tot 200 cm beelddiagonaal
Bereik 1.92
Zoomverhouding Vast
Kleuren Volledig 16,7 miljoen kleurenpalet
Beeldverhouding 4:3 / 16:9 scherm selecteerbaar
Lamp levensduur 20.000 lichturen
Geluidsniveau 28 dB
Horizontale Frequentie 31 ~ 79 kHz
Verticale scansnelheid 50 ~ 85 Hz
Input terminals Analoog RGB: D-sub 15 pin x 1 (via CEA 30pin)
Component Video: D-sub 15 pin x 1 (via CEA 30pin / gedeeld met Analoog RGB)
Composite Video: RCA x 1 (via CEA 30pin)
USB Reader: USB Type A
L/R Audio: RCA x 1 (via CEA 30pin)
Video compatibel NTSC / PAL / SECAM
Afmetingen (HxBxD) 54 x 136 x 120 mm
Gewicht 640 gram
Objectief Handmatige zoom, F = 2, f = 17.7 mm
Output 2 Watt Speaker x 1
Mini Jack x 1
Stroomvoorziening 100 tot 240 V AC, 50 tot 60 Hz
Stroomverbruik max. 60 W
OSD (On-Screen Display) talen Engels / Frans / Duits / Italiaans / Spaans / Thais / Koreaans / Russisch / Zweeds / Nederlands / Pools / Tjechisch / traditioneel Chinees / vereenvoudigd Chinees / Japans / Turks / Portuguees
USB Reader Talen Engels / Duits / Zweeds / Pools / Tjechisch / Spaans / Hongaars / Roemeens / Traditioneel Chinees / Vereenvoudigd Chinees / Japans
Kenmerken USB reader
Geen PC nodig
Wandkleuren correctie
Automatische keystone
Instant aan/uit
Automatisch zoeken
Blanco
Resolutie herinnering
Wachtwoord beveiliging
Standby stroomverbruik minder dan 1W
Hoge hoogtes modus
Meegeleverde accessoires Snelstartgids
CD-handleiding
Afstandsbediening
Zachte draagtas
Stroomkabel
Stroom adapter
CEQ 30pin kabel
Accessoires optioneel iPod / iPhone dockingstation
Presentation Plus
Ondersteunende bestanden (USB) Foto: JPEG, GIF, BMP, TIFF
Video: MPEG-1, MJPEG
Audio: MPEG-1 layer 2, PCM
Het is aanbevolen om gebruik te maken van ArcSoft MediaConvertor Software (staat op  CD-handleiding) om de video documenten om te zetten.

 

De Harman/Kardon luidsprekerset

Harman/Kardon Soundsticks IISinds kort hebben wij ook een Harman/Kardon Soundsticks II luidsprekerset. Deze is voor leden te leen tegen betaling van 5 euro per maand; vraag bij Peter Cornelis meer inlichtingen. Zeker als u de aanschaf van deze fraaie luidsprekers overweegt, is dit een mooie gelegenheid ze eerst uit te proberen.


 

Freecom hard drive 2 TB. De pen schrijft blauw.De 2 TB externe harde schijf

Wat voor computer u ook heeft, veel mensen komen er vroeg of laat komt achter dat ze te weinig harde-schijfruimte hebben. Bijvoorbeeld:

- U wilt met de Canopus een lange video digitaliseren, maar dat kost erg veel schijfruimte. Waar laat u zolang die (tijdelijke) bestanden?

- Uw harde schijf is niet in orde. Apple's Schijfhulpprogramma slaagt er niet in de problemen op te lossen. Andere schijfhulpprogramma's (zoals Norton Utilities, Techtool, Diskwarrior) werken niet, vergroten het probleem of u heeft ze eenvoudigweg niet tot uw beschikking. De beste oplossing zou zijn om de schijf helemaal opnieuw te formatteren - maar waar laat u zolang uw gegevens?

- U bent bezig met een project dat erg veel hardeschijfruimte vraagt. U wilt bestanden van dat project verplaatsen naar een andere locatie - maar al die gegevens nemen veel meer plaats in dan op één of een paar floppies (weet u nog wel, die vierkante zwarte dingen?), CD's of zelfs DVD's past. Hoe krijgt u al die GB's te bestemder plekke?

Voor al dit soort gevallen heeft Apple Club Eindhoven voor haar leden een externe harde schijf te huur. Het gaat om een 2 TB model met USB 2.0 aansluiting. Leden kunnen de harde schijf voor € 5,-- per maand lenen.

 

beeldscherm-verloopjesDiverse beeldscherm-verloopkabels

Voor de leden heeft de club de volgende monitor/beamer-verloopkabels aangeschaft:

 • MiniDisplay –> VGA
 • MiniDisplay –> DVI
 • MiniDisplay –> HDMI
 • MiniDVI –> VGA
 • DVI –> VGA
 • DVI –> s-video

Deze zijn gratis te leen voor korte tijd.

 


De USB platenspeler

Akai ATT10UHeeft u nog oude LP's op zolder staan? Wij hebben een USB platenspeler, waarmee u uw oude platen rechtstreeks de computer in kunt spelen. Na onze aanvankelijke "simpele" platenspeler, hebben we nu een wat duurdere versie aangeschaft met betere en uitgebreidere specificaties.

Peter heeft een korte gebruiksinstructie gemaakt, die hier te downloaden is.

De USB platenspeler kan door de leden worden gehuurd voor € 7,50 per maand. Niet op de fiets vervoeren!

 

Specificaties
• BELT Drive draaitafel
• Handmatige snelheidsaanpassing 33 / 45 / 78 RPM
• USB uitgang voor Direct Encoding (Windows en Mac)
• Plug en Play compatibiliteit USB
• Anti-skating controle voor verhoogde Stereo balans
• 330 mm aluminium draaiplaat
• ±10% aan te passen Pitch Controle
• Statisch gebalanceerde S-gevormde toonarm:
• Met Audio Technica AT3600 element
• Effectieve armlengte van 230,5 mm
• S/N Ratio meer dan 60dB
• Inclusief Audacity Software (PC en Mac compatible) voor verwijderen van ruis e.d.
• Audio out (CINCH)

 

 


De NewerTech USB 3.0 Universal Drive Adapter


  • 2.5" IDE/ATA Connection
   2.5-inch IDE/ATA Connection
   3.5"/5.25" IDE/ATA Connection
   3.5-inch/5.25-inch IDE/ATA Connection
  • Serial ATA Connection
   Serial ATA (SATA) Connection
   USB 3.0 Port
   USB 3.0 Port

Om bestanden over te zetten. Deze Universal Drive adapter werkt met 2.5 inch en 3.5 inch laptop drives, 5.25 inch IDE/ATAPI en SATA drives zoals CD-ROM's, CD-RW's en DVD-ROM drives.

De NewerTech USB 3.0 Universal Drive Adapter kan door de leden worden gehuurd voor € 2,50 per maand. Een gebruikershandleiding is hier te downloaden.

 

Specificaties
• Geschikt voor Mac OS 8.6 t/m 9.22, 10.0.x of nieuwer met een beschikbare USB 3.0 of 2.0 poort. Bij oudere systemen wordt USB 3.0 uiteraard niet ondersteund.

• Werkt met 2.5", 3.5" of 5.25" hard drives, SSD of optische drives (5.25" alleen "full height"). Werkt niet met Mercury Legacy Pro IDE SSD's

 

 


De Bibliotheek

Er is een kleine bibliotheek, bestaande uit enkele tientallen boeken over Macintosh hard- en software. Er zijn o.m. boeken over Photoshop, het Mac OS, Beginnen met de Mac, enzovoorts. Tijdens de bijeenkomst kunt u de bibliotheek inzien, en één of meer boeken lenen. De uitleenperiode is in principe 1 maand (tot de volgende bijeenkomst).

 

Copyright tekst en beelden © 2004-2014 Jan van Es