- Home Waar? Wanneer? Nieuws Diensten Bieb Forum Waarom 'n Mac? Top & flop Advertenties Links Contact English -
Uitgangssituatie

Uitgangssituatie

Zo zal de situatie er meestal ongeveer uitzien, voordat u uw Chello-aansluiting krijgt. De kabel komt ergens uw huis binnen, en en gaat dan naar een einddoos, waar het signaal gescheiden wordt naar een uitgang voor TV en radio.

In sommige gevallen is er sprake van een wat uitgebreidere installatie: meerdere aansluitingen in het huis. Vaak wordt dit door hobbyisten zelf in elkaar geprutst met goedkope kabeltjes en splitters. Maar er kan ook sprake zijn van een professioneel aangelegde installatie met doorvoerdozen en een einddoos.

Na het bezoek van de Chello-monteur

Zo wordt het

Bijna altijd zal de bestaande einddoos worden vervangen door een andere, een Tratec TRAS11. Dat schijnt met "galvanische scheiding" te maken te hebben. U ziet daar verder overigens niets van - ook deze inbouwdoos heeft gewoon aansluitingen voor TV en radio.

Op de TV-aansluiting zet de monteur een "splitter", zodat u hier twee coax-stekkertjes op aan kunt sluiten: dat van uw TV, en het kabelmodem.

Uitgangssituatie (ingewikkelder)

Meerdere aansluitingen?

In sommige gevallen is er een professionele installatie met meerdere aansluitingen, bijvoorbeeld in de slaapkamers. Dat kan met zgn. doorvoerdozen: dozen met, naast de TV- en radio-uitgangen, een uitgang voor het ongescheiden signaal.

Overigens is UPC/Chello feitelijk maar verantwoordelijk voor alles tot en met de eerste aansluiting in uw huis.

Voorbeelden van doorvoerdozen zijn de Polytron P4 en P13. Het getal geeft hier de aansluitdemping aan: bij de P4 is dit 4 dB, bij de P13 is dit 13 dB.

Er bestaan normen voor het (radio/TV-)signaal dat u via uw kabel binnenkrijgt: vroeger was dit 65 dB, tegenwoordig vindt men 60 dB al voldoende. Elke doorvoerdoos "snoept" wat signaal weg: hoe hoger de aansluitdemping, hoe meer.

De einddoos heeft een demping van 0 dB.

Maar helaas, zoals eerder gezegd vervangt de Chello-monteur uw inbouwdoos door een ander, galvanisch gescheiden exemplaar. Chello kan of wil echter geen doorvoer-model plaatsen.

Na bezoek Chello-monteur

Dan moet het zo

Omdat Chello geen doorvoerdoos plaatst, zit u met een probleem. De TRAS11-doos die normaliter wordt geplaatst, levert gescheiden signalen voor radio en TV. Als u de kabel van de andere aansluitingen (via een splitter) weer aan zou sluiten op de radio- of de TV-uitgang, betekent dat dat de aansluitingen boven maar een gedeeltelijk signaal kunnen leveren. Dus: radio- of TV-ontvangst gestoord.

De monteur kan daarom beter een TRAS10-doos plaatsen. Dit is een doos met maar één, ongescheiden, aansluiting.

Hierop kan dan een splitter geplaatst worden voor kabelmodem en een kabeltje naar een (nieuwe) doorvoerdoos. Omdat u meestal geen lege inbouwdozen meer heeft, zal deze als opbouwdoos moeten worden geplaatst.

Het kan soms wenselijk zijn, het kabelmodem niet beneden (dicht bij het punt waar uw kabel het huis binnenkomt) te zetten, maar bijvoorbeeld boven op uw werkkamer.Soms werkt dat, vaak ook niet - het signaal kan dan te zwak zijn. De sterkte van dit signaal is mede afhankelijk van het aantal Chello-klanten in uw buurt.

Niets weerhoudt u er natuurlijk van, eens te proberen of het kabelmodem boven ook werkt. U kunt het modem met de splitter gewoon in de TV-uitgang prikken en proberen.

 

Indien u uw bestaande installatie moet aanpassen, is de firma Bombeeck Communications een goed adres. Aan de Hoogstraat 88-90 kunt u terecht voor advies, installatie en/of aanschaf van kabel, inbouwdozen en alles wat u verder nodig heeft.

Zorg bij zelfaanleg voor een professionele kwaliteit coaxkabel. Er is nogal verschil in kwaliteit en daarmee ook in ontvangstkwaliteit. Dit soort materialen aanschaffen bij Praxis, Gamma of Karwei is (als ze het al hebben) meestal vragen om problemen. Voor een doorvoerdoos (P4) betaalt u zo'n 15 euro.