- Home Waar? Wanneer? Nieuws Diensten Bieb Forum Waarom 'n Mac? Top & flop Advertenties Links Contact English -
Top + flop

Het pad van de computergebruiker loopt niet altijd over rozen. Soms is het de techniek die ons in de steek laat, maar minstens even vaak gaat het om het menselijke element.

Aan de ene kant zijn er die dealers, die bij een technisch probleem gewoon nét iets meer doen dan eigenlijk verwacht mag worden van ze. Of die zich gewoonweg de benen uit het lijf lopen om u verder te helpen. En vergeet dat softwarepakket niet, dat u zojuist ontdekt heeft en dat u letterlijk uren werk uit handen neemt.

Aan de andere kant heb je winkels waar "garantie" betekent "tot de hoek", softwarefabrikanten die hun klanten laten betalen voor buggy bèta-versies. Iedere min of meer ervaren computergebruiker heeft zo wel zijn bitter stemmende ervaringen.

Wie het hart vol heeft van een prettig pakketje of een degelijke dealer, kan het hier luchten. En wie zijn gal wil spuwen over weer zo'n oplichter die bij defecten niet thuis geeft, of software die u honderden guldens gekost heeft en alleen maar problemen oplevert, kan hier ook zijn gang gaan.

Daarbij vragen wij u natuurlijk wel steeds redelijk te blijven. We zijn niet op zoek naar ongefundeerde juich- of afkraakverhalen.

 

Flop: Dension iceLink Plus

Je mag de iPod wel Apple's grootste "hit" van de afgelopen jaren noemen. Aanvankelijk een wat vreemde eend in het productprogramma, vormt deze draagbare muziekspeler nu een echte "cash cow" voor Apple. Maar niet alléén voor Apple: er is een complete industrie ontstaan in accessoires en uitbreidingen voor de diverse iPod-modellen.

En één categorie uitbreidingen voor de iPod wordt gevormd door de autoradio-interfaces: adapters die het mogelijk maken de iPod aan te sluiten aan de autoradio, zodat deze fungeert als versterker (en vaak ook bedieningsinterface) van de iPod. Naast de diverse autoradiofabrikanten (zoals Blaupunkt, Pioneer, Clarion, enz.) die speciale modellen of adapters hebben geïntroduceerd, is er ook Dension. Deze kleine Hongaarse fabrikant maakt "ice>Link" interfaces voor bijna alle merken en modellen autoradio's. In Nederland warenn deze interfaces verkrijgbaar via de website www.icepod.nl, - een professioneel uitziende site waarachter het Amsterdamse "inbouw station" Protect Effect schuil gaat. Onze ervaringen met icepod.nl oftewel Protect Effect zijn echter niet bepaald gunstig: na het incasseren van de betaling verliest icepod.nl al snel elke interesse in de klant. Wij hopen snel terug te komen op deze zaak, die ondertussen meerdere maanden "loopt" en waarbij ongeveer alles misgaat wat maar mis kan gaan; het mag duidelijk zien dat een en ander daarom niet in een paar zinnen te vertellen valt...

 

[wordt vervolgd]

 

 

Flop: Gallant Flat Panel Speakers

Op de Klokhuis-dagen bij verschillende dealers te koop: Flat Panel Speakers in allerlei transparante iMac-kleuren. Vlakke speakertjes, die als leuke gimmick hebben dat de voorzijde van elk speakertje een ruimte bevat voor het inschuiven van een foto of briefkaart.

"Natuurlijk" zijn de speakers op de Klokhuisbeurs niet te beluisteren. De schok komt dan ook pas na thuiskomst: geluidskwaliteit die het beste te vergelijken valt met een telefoon anno 1930. Duur zijn de speakertjes niet, maar als u denkt dat u het risico wel kunt nemen om ze te kopen, zonder het geluid gehoord te hebben, wil ik u graag uit de droom helpen.

De fabrikant, Gallant, noemt op zijn website een frequentiebereik van 400 Hz tot 17 kHz. Dat geeft al aan, dat u van de lage tonen niet veel moet verwachten - het menselijk oor hoort, in optima forma, tonen vanaf 20 Hz.

Jan van Es