- Home Waar? Wanneer? Nieuws Diensten Bieb Forum Waarom 'n Mac? Top & flop Advertenties Links Contact English -
Nieuwtjes
2016  

Werken in een Apple Store

Applebeurs in Tiel

Ons forum is vernieuwd!

‘El Capitan’ spreekt boekdelen

Apples en peren: 5 Watt laders vergeleken

Apples en peren: 10-12 Watt laders vergeleken

Oudere berichten zijn verplaatst naar aparte pagina's:
2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001

De nieuwste berichten staan steeds bovenaan de pagina.


 

 

1 juni 2016

Werken in een AppleStore

We hebben nog steeds geen Apple Store in Eindhoven of directe omgeving, maar veel Applegebruikers zullen ondertussen wel eens in een AppleStore geweest zijn, bijvoorbeeld in Amsterdam, Den Haag of Centr'O (net over de grens in Oberhausen). Ongetwijfeld heeft u dan ook de Store-medewerkers in hun blauwe shirts gezien. En misschien heeft u zich toen ook wel eens afgevraagd: "Hoe zou het zijn om hier te werken?"


Een antwoord op die vraag is niet zo makkelijk te vinden, tenzij u zelf iemand (goed) kent die in een Apple Store werkt of gewerkt heeft. Want Apple-Store-medewerkers moeten bij indiensttreding een veelomvattende geheimhoudingsverklaring ondertekenen, en zijn daar ook na vertrek aan gebonden. Maar met zoveel Apple Stores wereldwijd (rond de 500?), en gemiddeld misschien 100 medewerkers per Store (die regelmatig "ververst" worden), is er natuurlijk vroeg of laat wel iemand die uit de school klapt. De Britse website Business Insider sprak met een voormalige Apple Store-medewerker. Dat leverde een interessante blik achter de schermen op.


Het volledige interview is te vinden op de website van Business Insider UK.


 


 

 

27 april 2016

Applebeurs in Tiel

Vorig jaar vondt in Tiel voor het eerst de Applebeurs plaats. Geen grote beurs zoals ooit in de RAI of in Ahoy', en zeker niet zo groot als de Apple Expo in Parijs. Maar toch een beurs waar voor Apple-liefhebbers interessante koopjes te halen vielen. Er waren daarna plannen om meerdere malen per jaar zo'n Applebeurs te organiseren, maar dat bleek in de praktijk niet mogelijk: een aangekondigde Applebeurs op 15 november werd uiteindelijk afgelast. Maar niet getreurd, er is dit jaar weer een Applebeurs gepland.


Die Applebeurs vindt plaats op 29 mei 2016, van 9.00 tot 17.00 uur, in Zalencentrum De Betuwe, Hoogkellenseweg 7, 4004JB Tiel. U kunt in de voorverkoop tickets bestellen voor € 3,-- (af te halen aan de ingang) of gewoon tickets kopen (€ 5,--) aan de ingang.


Meer informatie is te vinden op www.applebeurs.nl.


 


 

 

21 februari 2016

Ons forum is vernieuwd!

Misschien heeft u het al gezien: het ACE-forum is vernieuwd. We werkten met een verouderde versie van "SMF" (Simple Machines Forum) en er viel eigenlijk niet aan te ontkomen dat we die een keer "up to date" zouden brengen. Engel heeft de stoute schoenen aangetrokken en de koe bij de horens gevat: in samenspraak met Peter Lieberwirth is hij aan de operatie begonnen.


In theorie zou zo’n upgrade misschien niet zo’n punt moeten zijn. Net als bij de software op uw harde schijf, zijn er ‘updaters’ die de forumsoftware van ons forum zonder problemen naar de nieuwste versie zouden moeten kunnen brengen. Maar er is ook nog de praktijk, en in de praktijk bleek het niet zomaar te lukken. Peter Lieberwirth kwam alleen maar cryptische foutmeldingen tegen, en we kwamen er zo niet uit.


Voorzitter Engel Geukens heeft zich daarom ook in de strijd gestort, en heeft het project een paar stevige zetten gegeven.


Zijn we er nu? Nee, er blijken nog allerlei dingen mis te zijn.

  • Bij de conversie van de database gaven de ‘bijzondere’ lettertekens (de zgn. "extended ASCI-tekenset") problemen. Een eenvoudig apostrofje (´) veranderde in "’", een euroteken (€) in "€", enzovoorts. We hebben dat voor een deel al, met de hand, gecorrigeerd, maar mogelijk komt u hier en daar nog zulke rare tekens tegen. U mag e ook zelf corrigeren, als u dat kunt (dus als het door u geschreven bijdragen zijn, en u ingelogd bent).
  • Er verschijnen bij (met name nieuwe) berichten foutmeldingen, als er op de links geklikt wordt. Engel is nog aan te kijken hoe dit op te lossen valt.
  • We zullen in de loop van de tijd nog proberen, de vormgeving (kleuren, iconen, enz.) wat verder naar onze hand te zetten.

Kortom, we vragen nog even uw geduld.

Update: Helaas bleken er toch nog te veel dingen misgegaan zijn met de database, om een bruik- en werkbare site op te leveren. Engel zoekt naar een oplossing, maar in afwachting daarvan blijft het "oude" forum nog even actief. Wordt vervolgd...

Update 2 [25 februari]: Het nieuwe forum lijkt nu weer goed te draaien. Hier en daar zult u misschien nog wel eens "rafelrandjes" tegenkomen in de vorm van, bijvoorbeeld, "à¯" waar er een "Ô" moet staan, maar dat zijn schoonheidsfoutjes.

 


 

 

12 januari 2016

‘El Capitan’ spreekt boekdelen

Het Apple besturingssysteem Macintosh Operating System, oftewel Mac OS, is in 31 jaar met grote en kleine stappen geŽvalueerd van versie 1.0 naar versie 10.11. Die laatste en meest recentie kwam beschikbaar op 30 september 2015, en hij heeft zoals alle recente systeemversies van Apple, naast een nummer ook een roepnaam: ‘El Capitan’. Die naam verwijst naar een bekende plek in CaliforniŽ: de rotsformatie El CapitŠn in Yosemite National Park. Nu, zo'n drieŽnhalve maand na de introductie, heeft (volgens cijfers van GoSquared’s Global Metrics) zo’n 35% van de Mac-gebruikers ‘El Capitan’ op zijn of haar Mac geÔnstalleerd. Dat betekent dus dat zo'n 65% van de gebruikers nog met een oudere systeemversie werkt.


Natuurlijk, over de nauwkeurigheid van die cijfers valt te discussiŽren. Apple zelf geeft geen cijfers, dus zijn we afhankelijk van externe partijen die mogelijk een vertekend beeld geven. Maar zoveel is wel duidelijk: nog heel wat gebruikers zijn niet overgestapt. Wat hun beweegredenen zijn kunnen we alleen maar raden. Op oudere Macs (van vóór ongeveer 2007, dus zonder Intel Core 2 Duo) is het simpelweg onmogelijk om El Capitan te installeren. Op machines die wel aan de minimale systeemeisen voldoen, werkt El Capitan dan wel — maar het is maar afwachten of de snelheid er niet bij inboet ten opzichte van een oudere systeemversie. Bovendien betekent een nieuwe(re) systeemversie lang niet altijd een verbetering. Bijvoorbeeld de nieuwe versie van “Schijfhulpprogramma” bij El Capitan heeft veel kritiek gekregen, omdat enkele functies ineens verdwenen blijken te zijn. Ook zijn er gebruikers die klagen dat de levensduur van hun MacBook-batterij, of hun WiFi-ontvangst sterk achteruit ging na installatie van El Capitan. En in de eerste release zaten ook bugs die de ‘early adopters’ veel kopzorgen gegeven hebben.


Die gemengde berichten zullen zeker mensen aan het twijfelen hebben gebracht: moet ik El Capitan installeren of niet? Voor hen, maar ook voor mensen die El Capitan al geÔnstalleerd hebben, of die net een Mac hebben aangeschaft, zijn er onlangs een aantal boeken verschenen die kunnen helpen. Zeker voor beginners zijn de vele Engelstalige publicaties niet interessant; Apple's besturingssysteem wordt hier immers Nederlandstalig gebruikt. Gelukkig is er een behoorlijk uitgebreid aanbod aan Nederlandstalige boeken, onder andere van Van Duuren Informatica. We bespreken er hier drie.


‘Mac OS X El Capitan’

Titel:Mac OS X El CapitanMac OS X El Capitan
Auteur:Pieter van Groenewoud en Yvin Hei
ISBN;978-90-5940-878-4 (9789059408784)
Uitvoering:Boek, 232 pagina's, gelijmd softcover, full color op houtvrij offset
Prijs:€ 22,50

De opmaak in twee kolommen, het gebruikte lettertype en de fullcolour uitvoering maken dit boek een plezier om te lezen. De auteurs gaan uit van geen enkele voorkennis, en beginnen in het hoofdstuk ‘Introductie’ met een stukje geschiedenis van de firma Apple. Ze blijven daarbij wel heel bondig, en misschien ook wel wat kort door de bocht: van de eerste twintig jaar noemt men alleen wat ‘succesjes’, en eigenlijk begint het bedrijf – volgens de auteurs – pas succesvol te worden na de introductie van de eerste iMac. Maar het boek blijft gelukkig niet lang stilstaan bij de geschiedenis; daarna worden achtereenvolgens de werking, de hardware en alle aansluitingsmogelijkheden van de Mac besproken. Vervolgens, in het hoofdstuk ‘Aan de slag’, wordt het aansluiten en configureren van een (nieuwe) Mac besproken. Daarna komen in hoofdstuk 3 de basishandelingen ter sprake, en in hoofdstuk 4 ‘werken met de Mac’. Voor de ervaren Macgebruiker mag veel van deze informatie dan gesneden koek zijn, het is toch de moeite waard om deze pagina's even door te lezen. Want tussendoor krijg je ook adviezen over de omgang met de accu van je MacBook, en maak je kennis met nieuwe functies van El Capitan.


Het voert wat ver de inhoud van het complete boek door te nemen, maar de daaropvolgende hoofdstukken gaan achtereenvolgens over het werken met tekst, het internet, Mail, Contacten en Agenda, programma's (zoals Voorvertoning, Notitie, FaceTime, QuickTime Player, iBooks, Schermafbeelding, enz.), instellingen, randapparatuur aansluiten en installeren, iCloud, media en productiviteit, het delen van bestanden, en tenslotte veiligheid en privacy. In duidelijke taal worden alle aspecten van het werken met een Mac, en met El Capitan, besproken. De kleurenafbeeldingen zijn daarbij zowel instructief als decoratief.


Is er dan niets aan te merken op dit boek? Natuurlijk wel. De schrijvers melden bijvoorbeeld dat kopers van een iMac of Mac Pro standaard altijd een muis en een draadloos toetsenbord meegeleverd krijgen. Dat is bij de iMac wel zo, maar tegenwoordig moet je zelfs bij een Mac Pro van Ä 10.000 het toetsenbord en de muis nog apart bijbestellen (en vooral: bijbetalen!). Ander voorbeeld: volgens het boek (pag. 152) worden schermafbeeldingen altijd als tiff-bestand opgeslagen. Ook El Capitan’s eigen hulpfunctie zegt dat inderdaad, maar in de praktijk blijkt je Mac standaard png-bestanden te maken. Overigens is het bestandsformaat, voor wie dat wil, op verschillende manieren naar keuze in te stellen.


Begrijpelijk, maar toch ook wel jammer is dat men de hulpprogramma's Activiteitenweergave en Terminal in dit boek helemaal niet noemt. Natuurlijk, Terminal en (in mindere mate) ook Activiteitenweergave zijn voor de doelgroep van dit boek veel te hoog gegrepen. Maar misschien zou je het juist daarom toch even moeten noemen, al is het dan als waarschuwing. En Activiteitenweergave is een hulpprogramma dat juist bij softwareproblemen goede diensten kan bewijzen.


Conclusie: een erg plezierig en informatief boek voor zowel de absolute beginner als de wat meer gevorderde Macgebruiker en de ‘switcher’. Want ook wie al jaren Mac-ervaring heeft, kan uit dit boek informatie halen over de nieuwe functies van Mac OS X. ‘Mac OS X El Capitan’ is voorzien van een uitgebreid register en inhoudsopgave. Via de website van Van Duuren Informatica kunt u het boek bekijken, en eventueel ook bestellen, als fysiek boek of als online te lezen boek. De uitgever maakt hiervoor trouwens geen gebruik van Apple‘s iBooks, maar heeft een eigen website Yindo ontwikkeld. Dat betekent wel dat de boeken die u daar digitaal aanschaft, momenteel enkel te gebruiken zijn met een werkende internetverbinding. Wel vermeldt men dat er wellicht in de toekomst ook e-boeken in ePub-formaat te bestellen zullen zijn.


‘Ontdek Mac OS X El Capitan’

Titel:Ontdek Mac OS X El CapitanOntdek Mac OS X El Capitan
Auteur:Bob Timroff
ISBN;978-90-5940-858-6 (9789059408586)
Uitvoering:Boek, 212 pagina's, gelijmd softcover, full color op houtvrij offsetdruk
Prijs:€ 22,50

Van Bob Timroff bespreken we een tweetal nieuwe boeken. Wie echter denkt dat deze auteur met ‘Ontdek Mac OS X El Capitan’ en ‘Handboek Mac OS X El Capitan’ twee totaal verschillende boeken heeft geschreven komt bedrogen uit. Beide boeken, hoewel verschillend van vormgeving, formaat, uitvoering en omvang, zijn gebaseerd op exact dezelfde tekst. Bij het ‘Handboek’ is deze tekst echter uitgebreid met zo’n 23 pagina’s aan vragen en oefeningen. In deze bespreking zal ik verder naar de twee boeken refereren met kortweg ‘Ontdek’ en ‘Handboek’.

 

‘Ontdek Mac OS X El Capitan’ is opgebouwd uit 8 hoofdstukken, die achtereenvolgens bestaan uit een inleiding tot de Mac, een introductie tot Mac OS X, ‘Mappen en bestanden‘, ‘Navigeren, zoeken en organiseren’, ‘Systeemvoorkeuren’, het werken met de diverse programma's, en ‘Pret op internet’.

Hoewel ook dit boek ‘bij het begin’ begint met uitleg wat een muis en een cursor is, lijkt ‘Ontdek’ toch nét iets minder geschikt voor échte beginnende Mac-gebruikers.

Wat wel opvalt is dat Bob Timroff allerlei standaard-begrippen uit de Mac-wereld nét wat anders gebruikt: hij spreekt niet van ‘contextuele menu’s’ maar van contextmenu’s, hij noemt het ‘menu Apple’ wat doorgaans ‘Apple-menu’ genoemd wordt, en noemt de Prullenmand ‘prullenbak’. Dat laatste valt met name op, omdat op de schermafbeeldingen op dezelfde pagina te zien valt, dat Apple zelf het woord ‘Prullenmand’ gebruikt; het woord ‘Prullenbak’ wordt gebruikt door Microsoft in Windows. Een kleinigheid natuurlijk, maar het maakt een wat slordige indruk.

Wat nog meer een slordige indruk maakt, is dat op een aantal plaatsen (tussen)kopjes uit de tekst weggevallen lijken te zijn. Zo worden in hoofdstuk 2 alle menu-items van de Finder besproken. Dat zijn er een stuk of 60 (van ‘Over Finder’ tot en met ‘Mac Help’) die uiteraard verdeeld zijn over een zevental menu's (van ‘Finder’ tot en ‘Help’). Maar helaas, die menu's worden niet duidelijk genoemd. Na de bespreking van de menu-item ‘Tags’ en een witregel staat er ‘Dit is een belangrijk menuvenster dat u in elk programma terugvindt.’ Dat slaat op het menu ‘Wijzig’, maar dat woord valt er niet te lezen. Ik vermoed dat de auteur ooit een indeling heeft gemaakt in ‘Finder’, ‘Archief’, ‘Wijzig’, ‘Weergave’ , ‘Ga’, ‘Venster’ en ‘Help’, maar dat die kopjes ergens zijn gesneuveld. Ook in de sectie ‘Het menu Apple’ lijken er zo een zevental tussenkopjes verdwenen te zijn. Vaak stoort dat niet echt, maar als er bijvoorbeeld staat: ‘Deze opties zijn: [witregel] Met deze optie komt u van alles over uw computer te weten;’, begrijp je als lezer wel dat hier iets weggevallen is (namelijk het tussenkopje ‘Over deze Mac’). Het bevordert de duidelijkheid niet, en wie later nog eens snel iets wil naslaan, zal zeker dit storen. Gelukkig bevinden deze omissies zich in hoofdstuk 2, een hoofdstuk dat toch vooral voor de echte beginners bedoeld is.

Het in dit boek gebruikte lettertype is de Gill Sans, en hoewel een aantrekkelijke letter, is het vanuit het oogpunt van leesbaarheid geen geweldige keuze voor een boek. De vormgeving van het boek is verder levendig en kleurig, maar de zware koppen in Gill Sans Extra Bold (waarover men zegt dat zelfs de ontwerper zelf dit een lelijke lettervariant vond) maken de opmaak ook wel wat ‘tacky’.

 

Conclusie: Ook met dit boek heeft zowel de beginner als de ervaren Macgebruiker een solide gids voor ‘El Capitan’. Wie zich niet stoort aan enkele kleine omissies, en zich aangesproken voelt door de vormgeving, heeft aan ‘Ontdek Mac OS X El Capitan’ een prettig leesbaar boek.


‘Handboek Mac OS X El Capitan’

Titel:Handboek Mac OS X El CapitanHandboek Mac OS X El Capitan
Auteur:Bob Timroff
ISBN;978-90-5940-859-3 (9789059408593)
Uitvoering:288 pagina's, softcover genaaid, zwart-wit op mat m.c.
Prijs:€ 24,95

Zoals gezegd bevat het ‘Handboek Mac OS X El Capitan’ in principe dezelfde tekst als ‘Ontdek Mac OS X El Capitan’. Die tekst is echter aangevuld met, aan het eind van elk hoofdstuk, een reeks vragen en oefeningen. Omdat ook de vormgeving van het ‘Handboek’ anders is, heeft dit boek in totaal 76 pagina’s extra.

 

Vragen en oefeningen, dat klinkt nogal schools. Zeker de vragen zullen niet iedereen interesseren. Een voorbeeldje? Vraag: ‘Hoeveel submappen zou een map maximaal moeten bevatten om het navigeren prettig te houden?’ Het antwoord is waarschijnlijk ‘een diepte van drie lagen’ – er is geen antwoordenlijst. Maar er zijn geen harde redenen om uzelf te beperken tot drie lagen folders, dat is niet meer dan een voorkeur van de auteur. Maar voor sommige mensen kunnen de vragenlijsten misschien nuttig zijn om zelf te controleren of ze alle stof onthouden hebben.


De oefeningen kunnen ook voor de ervaren gebruiker interessant zijn. Meestal zorgen ze van een verdieping van de in het voorgaande hoofdstuk behandelde stof. U kunt de belangrijkste functies en programma’s beter leren kennen, en leert soms handige trucs.

 

De vormgeving van het boek is die van de hele ‘Handboek’-serie van dezelfde uitgeverij. De bindwijze zorgt er voor, dat u niet bang hoeft te zijn dat na intensief gebruik en verloop van tijd het boek bladzijden gaat ‘verliezen’, zoals dat soms wel gebeurt met gelijmde boeken. Het gebruikte lettertype leest prettig, maar naast twee boeken in full colour oogt een zwart-wit gedrukt boek toch wat grauw, al is het gebruikte papier beter. De opmerkingen over missende tussenkopjes in ‘Ontdek’ zijn eveneens van toepassing op ‘Handboek’.

 


 

Apple's en peren? twee lichtnetadapters vergeleken

16 mei 2014

Lichtnetadapters: wat zijn de verschillen?

Het is de meeste mensen wel opgevallen: Apple's lichtnetadapters voor iPads en iPhones zijn niet echt goedkoop. En wie wat rondkijkt in de winkels of online, komt al snel "tweelingbroertjes" van Apple's adapters tegen, die flink goedkoper zijn. Waarom dan zo veel geld uitgeven? We besloten daarom eens wat adapters aan te schaffen en aan een nader onderzoek te onderwerpen. Wat zijn nu werkelijk de verschillen?
Meer over 5 W laders...     Meer over 10-12 W laders...

 

 

 

Deze pagina is bijgewerkt op .
Copyright ©