- Home Waar? Wanneer? Nieuws Diensten Bieb Forum Waarom 'n Mac? Top & flop Advertenties Links Contact English -
Nieuwtjes
2004  

Trojaanse pony

Radio met uw Mac

Virus? welk virus?

Apple Centre YouMac

Championship Manager 03/04

 

Maccelijk kunnen we het niet maken...

20 jaar Macintosh

Gebruiksaanwijzing Canopus

Gebruiksaanwijzing barcodescanner

Apple Expo Parijs 2004

Oudere berichten zijn verplaatst naar aparte pagina's: 2003   2002   2001


Een beeld van een 'onderonsje' op één van de clubavonden in 2004 in "'t Slot" in Eindhoven.

 

Midden in beeld: voorzitter Engel Geukens.

 

15 november 2004

Wanneer, wanneer...!

Vroeg of laat loopt elke computerbezitter tegen deze vraag aan: wat is het beste moment om een nieuwe computer aan te schaffen? Want voor de meeste computergebruikers is de aanschaf van een nieuwe computer een hele uitgave. Maar al te vaak komt het voor dat een computer honderden euro's afgeprijsd wordt, een paar dagen of weken nadat 'm tegen de volle mep hebt gekocht...

De 'buyers guide' van MacRumors is een goede hulp als u over de aanschaf van een nieuwe iBook, PowerBook, iMac, iPod of PowerMac nadenkt. Op deze pagina wordt per type keurig bijgehouden wanneer ongeveer er een nieuw model te verwachten is.

Uiteraard blijft dat onmogelijk met zekerheid te zeggen - computerfabrikanten, zoals Apple, proberen het moment van een nieuwe 'release' zo goed mogelijk geheim te houden zolang er nog onverkochte 'oude modellen' in de magazijnen staan. Maar wat wel met zekerheid te zeggen is, is hoeveel dagen er eerder verstreken tussen nieuwe releases van een model. Vaak vormt dat een redelijke indicatie voor een toekomstige nieuwe versie van een product.

De 'buyers guide' geeft met staafdiagrammen aan, hoeveel er eerder verstreek tussen nieuwe versies van een product. Op basis van die diagrammen kunt ook u zelf enigzins inschatten of de adviezen ("Buy now - product just updated!" - "Buy - Product recently updated" - "Neutral - Mid product cycle" - "Buy only if you need it - Approaching the end of a cycle" - "Don't Buy - Updates soon") het waard zijn opgevolgd te worden.

 

7 september 2004

Apple Expo Parijs: Een nieuwe iMac

Het kan bijna niemand zijn ontgaan: op de eerste dag van de Apple Expo Parijs onthulde Phil Schiller (Apple's vice-president) een nieuwe serie iMacs. Voor een afgeladen volle zaal in het gigantische Palais des Congrès besprak Schiller in zijn "keynote speech" eerst uitgebreid de ontwikkelingen in de afgelopen maanden op Mac-gebied. Maar Apple had al eerder laten blijken dat er deze Keynote een bijzondere aankondiging zou komen.

Tegen het einde van Schillers speech kwam die dan ook: een nieuwe serie iMacs, in een minimalistische en minimale vormgeving. De nieuwe iMac bleek niets meer of minder te zijn dan een scherm met toetsenbord en muis. In de behuizing van het LCD-scherm zijn ook het moederbord, een CD- of DVD-brander, luidsprekers en koeling ingebouwd. Het geheel staat op een aluminium voet, zoals we die al eerder zagen op de Apple LCD-schermen. De computer, exclusief voet, is ongeveer 5 cm diep, en kan zelfs (zonder de voet) aan de muur worden gehangen (met een speciale beugel).

 

In de Mac-wereld ontstond er al snel na de introductie rumoer, toen op de site van de onbekende Koreaanse fabrikant Lluon een op de nieuwe iMac lijkende computer werd ontdekt. In hoeverre deze computer lijkt op de nieuwe Apple iMac is discutabel, maar wel zeker is dat deze fabrikant dit product (veel) eerder presenteerde. Dat feit lijkt voor veel Macfans nogal moeilijk te verteren, getuige vele reacties op sites zoals MacFreak en MacNed.nl. Er wordt daar echter ook gewezen op eerdere concurrenten zoals de Sony Vaio all-in-one en de Packard Bell Div@. Het mag duidelijk zijn: met het idee van een desktop computer die bestaat uit een LCD-scherm met daarin de rest van de computer (min of meer) geïntegreerd, is Apple niet de eerste. Maar is dat zo belangrijk?

 

Tijdens de keynote ook uitgebreid aandacht voor BMW, dat op (sommige?) modellen een "interface" voor de iPod aanbied. Blijkens de 2 BMW's die op de Expo te zien waren, bestaat die interface uit een simpel kabeltje in het handschoenkastje. Hierop sluit je je iPod aan, zodat de bediening (en het geluid natuurlijk) via de autoradio in 't dashboard gaan. Je vraagt je af waarom BMW al die aandacht krijgt, want hun implementatie is ronduit primitief (je iPod slingert los in het handschoenkastje), en andere fabrikanten zoals Dension, Audi/VW, Alpine, hadden dit ook al te bieden (maar dan beter). Het zal er wel mee te maken hebben dat Steve Jobs nogal een BMW-fan is... [de importeur van Dension in Nederland is Deynos B.V. in Zeewolde; deze verzorgt ook de iPod-kits voor Audi en VW.]

De firma Monster, waarmee Apple al eerder samenwerkte, kondigt in een Persbericht op 2 november 2004 iCruze aan, een universele interface waarmee de iPod in ongeveer elke auto kan worden aangesloten. Hierbij kan ook eventueel een apart display worden aangesloten.

 

Veel mensen hadden gehoopt ook een nieuwe Europese iTunes Music Store te zien te krijgen. Weliswaar kunnen klanten uit Duitsland, Frankrijk en Groot-Britannië al enige tijd bij die iTMS kopen, maar de rest van Europa mag voorlopig alleen maar kijken: de betaling gebeurt via creditcard, en alleen creditcards uit de genoemde landen worden geaccepteerd. Phil Schiller deed nog geen definitieve uitspraken, maar noemde oktober als streefdatum voor een iTMS voor de rest van Europa.

 

21 augustus 2004

Apple Expo Parijs

Binnenkort is het weer zo ver: de jaarlijkse Apple Expo in Parijs gaat van start. Met omstreeks 70.000 bezoekers is dit jaarlijkse evenement het brandpunt van Apple's marketing-activiteiten in Europa. Veel van die bezoekers komen uit Frankrijk, waar de Mac een relatief hoog marktaandeel heeft (in ieder geval vergeleken met Nederland). Maar de Apple Expo is een Europees gebeuren, en dat betekent dat ook Belgen, Zwitsers, Nederlanders, Duitsers en Italianen ruim op de beursvloer te vinden zullen zijn. En daar blijft het niet bij, want naast Amerikanen kom je ook bezoekers uit Afrika tegen.

Dit jaar belooft het een extra interessante beurs te worden, omdat naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe G5 iMac wordt onthuld. Niet het bekende "schemerlamp-bolletje" met een nieuwe processor, maar een totaal nieuwe telg in de bekende iMac-range. En waarschijnlijk zal dat niet alles zijn, want meestal is zo'n grote beurs aanleiding voor Apple om qua nieuwigheden alles uit de kast te halen.

Normaliter verzorgt Steve Jobs een soort officiële opening van de Apple Expo, in een zogenaamde "Keynote" speech. In deze strak georganiseerde happening wordt in enkele uren de recente ontwikkelingen besproken, en de nieuwigheden onthuld en besproken. Apple doet er meestal alles aan om de toeschouwers te verrassen, en Steve Jobs kan zijn enthousiasme overbrengen als geen ander.

Maar omdat Steve Jobs een maand geleden een operatie heeft ondergaan, heeft Apple aangekondigd dat dat jaar de "keynote" zal worden verzorgd door Apple's vice-president, Phil Schiller.

Op de beurs zult u, naast de enorme Apple-stand, ook enkele honderden andere kleine en grotere bedrijven aantreffen, van Adobe tot Xerox. Dit jaar is zelfs Quark van de partij, en ook voor hard- en softwarekoopjes kunt u goed terecht. De toegang tot de Expo is gratis, als u zich van tevoren via de website inschrijft. U krijgt dan via e-mail direct uw toegangsbewijs toegestuurd. De keynote is in principe alleen met een speciaal toegangsbewijs te bezoeken; de inschrijving hiervoor is ondertussen al gestopt.

 

20 mei 2004

Trojaanse pony

Op de clubavond in mei kwam het al kort ter sprake: op sommige websites wordt melding gemaakt van een "trojan horse" (een soort virus) voor Mac OS X. Maar hoewel voorzichtigheid de moeder van de porseleinkast is, is paniek echt niet nodig. We zetten even op een rijtje voor u wat er aan de hand is:

Onlangs downloadde een Engelsman via Limewire een bestand, dat er uitzag als een "Office 2004 Preview" (Limewire is een programma waarmee je, meestal illegaal, bestanden kunt uitwisselen via het Napster-protocol.) Toen deze persoon daarna het bestand opstartte, bleek het programma zijn complete "home" directory te wissen. Een kleine ramp natuurlijk. Daarom:

- Wie op deze manier (via Limewire, Poisoned, Napster, enz.) bestanden uitwisselt, loopt altijd risico. In bijna alle gevallen gaat het over illegale software; u moet ook maar afwachten wat u binnenhaalt. Als u (demo)software van Microsoft wilt, kunt u dat beter van de Microsoft-website downloaden...

- Wie op deze manier bestanden verspreid (zoals de maker van deze zgn. "Office 2004 Preview") kan vrij makkelijk opgespoord worden via zijn IP-adres, en blijft dus niet anoniem. Het is daarom onwaarschijnlijk dat meer dan één of enkele mensen het slachtoffer zijn geworden van deze kwalijke "grap".

- Technisch is het een koud kunstje om een programmaatje te maken dat (bij een willekeurig besturingssysteem) zaken gaat kapotmaken of kwijtmaken. Het enige moeilijke is feitelijk, mensen zo gek te krijgen dat zij zo'n programma opstarten. Denk daarom altijd even goed na voordat u nieuwe software gebruikt. Tegen menselijke domheid bestaan geen anti-virusprogramma's.

 

 

21 april 2004

Radio met uw Mac

Tijdens de afgelopen Clubavond stelde een van de aanwezigen vragen over het beluisteren van Internet-radio ("audio streams") via de Mac. Zoals toen al opgemerkt is dit een onderwerp dat wel wat uitleg kan gebruiken.

Tegenwoordig zenden veel radiozenders hun uitzendingen ook uit via internet. Bovendien is er een nieuwe klasse "minizenders" ontstaan, die enkel en alleen via internet uitzendt: dat is namelijk een stukje simpeler, omdat je geen dure zenders en vergunningen nodig hebt. Het belangrijkste voordeel voor luisteraars is, dat internetradio wereldwijd te beluisteren is. U kunt dus luisteren naar zenders in Friesland, Australië, Hong Kong of Amerika alsof u daar woont. Wat u wel nodig heeft: een snelle internetverbinding. Zonder kabelverbinding (Chello) of ADSL wordt het wel problematisch.

 

Maar omdat steeds meer mensen een snelle internetverbinding hebben, komt internet radio steeds meer binnen ieders bereik. En wat voor radio geldt, gaat ook op voor televisie: vele televisiezenders, zelfs in Nederland, hebben (delen van) uitzendingen beschikbaar voor kijkers via internet (zie bijv. www.uitzendinggemist.nl). Nadeel is over het algemeen, dat het beeld erg klein en soms schokkerig is. Dit hangt natuurlijk samen met de bandbreedte van uw verbinding. Overigens kunt u voor televisie en radio via internet vaak dezelfde software gebruiken, maar we zullen ons nu even concentreren op het radio-aspect.

 

Voor de beginnende gebruiker is de techniek van internet-radio nog niet zo simpel. Dat heeft met name te maken met de verschillende standaarden die men gebruikt. Helaas zijn er minstens 3 belangrijke varianten, die niet onderling compatibel zijn: Real, Windows Media en MP3. Er bestaan nog enkele varianten (G2, Live365, Org Vobis) die iets minder courant zijn. Meestgebruikt worden Windows Media en Real.

 

Het is daarom van belang dat u weet welke 'afluister'-software u moet gebruiken. In de praktijk worden er in de Windows-wereld 3 "players" gebruikt: RealPlayer, Windows Media Player en WinAmp Player of MusicMatch. Voor alle drie de standaarden bestaan gratis versies voor de Mac, en u kunt deze ook zonder problemen naast elkaar gebruiken. Vaak kunt u in uw internet-browser ook gewoon op een "listen"-knop klikken en start automatisch de juiste player op. Maar omdat veel websites alleen getest zijn met Windows, gaat het daar wel eens mis. Met wat achtergrondkennis valt dat meestal wel op te lossen.

 

Overigens "streamen" sommige radiostations hun uitzendingen in meerdere formaten, zodat u toch nog wat te kiezen heeft. Ook kan men vaak nog kiezen uit meerdere "bit rates": de uitzending wordt dan in enkele varianten aangeboden, zodat men kan kiezen voor hoge geluidskwaliteit als men via de kabel internet, óf voor beluisteren via een langzame (telefoon)verbinding. Hoe hoger die "bit rate", hoe beter de geluidskwaliteit. Die bit rate wordt uitgedrukt in "kbps" oftewel kilobits per seconde. U kiest de bit rate naargelang de snelheid van uw internetverbinding.

 

RealPlayer wordt gemaakt door Real, een van de grondleggers van de streaming technologie. Er bestaan van de RealPlayer allerlei versies (Mac, Windows, Unix, etc.). Let er bij het downloaden van die player op, dat u de gratis versie neemt (tenzij u geld over heeft voor een aantal extra functies). Die gratis versie staat wat "verstopt" op de website. Overigens kan u natuurlijk weinig gebeuren, zolang u geen creditcardgegevens doorgeeft. Met de RealPlayer kunt u zowel video als audio afspelen.

  • Als u op een website die met RealAudio of RealVideo werkt, op links gaat klikken, zult u soms daarna op uw bureaublad of harde schijf bestanden aantreffen met de extensie .ram.
  • Het Real-bestandsformaat is in principe "gesloten", wat betekent dit u er echt de RealPlayer-software voor nodig heeft om Real-bestanden af te spelen: andere players ondersteunen dit bestand niet.

 

WinAmp is een MP3-speler en, zoals de naam al zegt, een product specifiek voor de Windows-PC. Er bestaat geen Mac-versie van, maar dat is niet zo'n probleem: iTunes (met Quicktime) doet in feite hetzelfde, en wellicht beter. WinAmp-streams zijn in feite een soort MP3-streams, en daarom kunt u bij radiostations die een WinAmp-stream hebben, gerust een poging wagen met iTunes. Audion is een eveneens gratis shareware-alternatief.

  • Als u bij zo'n WinAmp-radiostation op het 'listen'-knopje drukt, krijgt u soms een klein bestandje op uw bureaublad, dat eindigt met de extensie '.pls' oftewel 'playlist'. U kunt dit bestandje met een tekstprogramma openen; u ziet dan dat er weinig meer instaat dan een webadres (bijv. http://80shot56.ath.cx:8180). U kunt dit webadres invullen bij iTunes onder "Geavanceerd ––> Open Stream..."
  • Soms wordt MusicMatch genoemd, een andere Windows-mp3-speler.

 

Windows Media Player is een product van Microsoft, en alleen daardoor al een belangrijke speler in dit veld, omdat Microsoft deze software standaard meelevert met alle computers met Windows. Gelukkig maakt Microsoft ook keurig een goed werkende Mac-versie, die u gratis van de Microsoft-site kunt downloaden. Zowel beeld als geluid zijn mogelijk.

 

iTunes van Apple wordt bij elke moderne Mac gratis meegeleverd, en is dus voor Macgebruikers een logische eerste keuze. In iTunes kunt u niet alleen mp3- en AAC-muziekbestanden afspelen, maar ook 'gestreamde' mp3-audio via het internet afluisteren.

In de linkerkolom van iTunes ("Bron") ziet u bovenaan de optie "Tuner" staan. Als u hierop klikt, krijgt u van Apple een uitgebreide (maar toch beperkte) keuze aan internet-radiostations, onderverdeeld in een twintigtal categorieën.

Deze "Tuner" van Apple is overigens maar een beperkte en arbitraire keuze. Apple geeft nergens aan, hoe de in de Tuner genoemde zenders geselecteerd zijn, en ook niet hoe hieraan zenders toegevoegd kunnen worden. Het komt er waarschijnlijk op neer, dat dit een willekeurige keuze van iemand bij Apple is...

 

U kunt echter zonder problemen andere zenders beluisteren, via de optie "Open stream" onder "Geavanceerd". In veel gevallen zal dit zelfs automatisch gebeuren zodra u op de "listen" knop klikt op een website (die mp3-streams heeft). Uw favoriete zenders kunt u bewaren door ze naar een een eigen playlist in de linkerbalk van iTunes te slepen.

  • Een shareware alternatief voor iTunes (ook voor OS 9) is Audion.

 

Zoals gezegd zijn er vele duizenden internet-radiozenders die u kunt beluisteren. Dat varieert van kleine piratenzenders (Radio Koekstad), politieke partijen (the Labour party), godsdienstige groeperingen (Atheist Radio Network), scholen en universiteiten, tot de grote nationale en internationale zenders (Radio Kuwait, NBC News). Er zijn ook veel zenders die zich richten zich op één muzikale stijl, zoals klezmer, hardrock, ska, country, gospel of celtic.

 

Enkele sites waar u links naar internet-zenders kunt vinden:

http://www.internetradio.nl/

http://www.comfm.com/live/radio/

http://streamingmedia.pagina.nl/

http://webradio.pagina.nl/

 

 

13 april 2004

Virus? Welk virus?

Over computervirussen zult u, over het algemeen, weinig lezen op deze site. Daar is een eenvoudige reden voor: Macintosh-gebruikers komen in de praktijk zelden of nooit een computervirus tegen. De afgelopen 20 jaar zijn er maar enkele tientallen Mac-virussen gesignaleerd, waarvan de meeste nog uit de begintijd (tachtiger-negentiger jaren) stammen, en bijna allemaal waren ze relatief onschuldig. Dat staat in schril contrast tot de situatie in de Windowswereld, waar dagelijks nieuwe virus(varianten) opduiken en ondertussen tienduizenden virussen circuleren (schattingen variëren van 70.000 tot honderdduizenden). Sinds de introductie van MacOS X meer dan 2 jaar geleden was de verwachting dat Macgebruikers meer virussen zouden gaan tegenkomen. Even leek het er deze week op, dat dat waar was...

De UNIX-fundamenten van MacOS X zijn weliswaar een garantie voor een grotere stabiliteit, ze zijn ook 'bekend terrein' voor sommige hackers. Apple neemt het thema veiligheid echter behoorlijk serieus, en waarschijnlijk mede daarom werden er de afgelopen jaren nog geen virussen gesignaleerd voor MacOS X. Eventjes leek het er op, dat aan deze rust een einde kwam, toen de firma Intego deze week met een alarmerend persbericht kwam.

Intego, fabrikant van onder meer "VirusBarrier", signaleerde namelijk het eerste MacOS X-virus, een zgn. "Trojan Horse" dat ze "MP3 Concept" gedoopt hadden. Het toonaangevende technologietijdschrift Wired schreef op haar website, naar aanleiding van het Intego-persbericht, een uitgebreid artikel over het virus dat de Mac-wereld zou teisteren. Weer andere websites en tijdschriften (waaronder de Nederlandse Automatiseringsgids) namen het Wired-bericht weer over, soms aangevuld met "eigen" (lees verzonnen) details.

Wired moest het artikel echter snel terugtrekken, toen bleek dat dit virus dat de Mac-wereld zou "teisteren", alleen door Intego werd gerapporteerd. Geen enkele gebruiker was het virus tegengekomen, behalve de naamloze gebruiker die het, alweer volgens Intego, aan hen had gerapporteerd.

Het lijkt er nu op, dat alle commotie een storm in een glas water was. Blijkbaar heeft de anti-virusafdeling bij Intego (of een anonieme programmeur) een min of meer theoretische kwetsbaarheid ontdekt. Concurrenten Symantec en McAfee zijn ook op de hoogte gesteld, en hebben hun software aangepast. Apple onderzoekt de zaak en zal naar verwachting binnenkort ook met een update komen, die deze kwetsbaarheid zal corrigeren.

 


2 april 2004

Apple Centre YouMac: een store in het centre

55 - (auteursrecht voorbehouden)
54 - (auteursrecht voorbehouden)
52 - (auteursrecht voorbehouden)
53 - (auteursrecht voorbehouden)
56 - (auteursrecht voorbehouden)
57 - (auteursrecht voorbehouden)

Veel Eindhovense Mac-gebruikers kennen YouMac al langer: de kleine winkel bij het Gerardusplein was het 'consumentengedeelte' van de al langer bestaande professionele Appledealer GrafiSIS. Voor de gewone consument was YouMac in feite de enige gespecialiseerde Apple-dealer in de regio. Andere winkels (Primafoon, Dixons) verkochten soms wel Macs, maar daarnaast ook een groot assortiment aan andere en vaak concurrerende merken. Maar met ingang van 4 april 2004 zette eigenaar Jan Hurstjes, in nauwe samenwerking met Apple, een nieuwe stap: Apple Centre YouMac in het centrum van Eindhoven!

 

Op de eerste verdieping van de Eindhovense Heuvelgalerie, naast boekhandel Van Piere, opent Apple Centre YouMac op 04-04-04 zijn deuren. "Apple Centre", inderdaad, want het gaat hier niet om een door Apple gerunde "Apple Store" zoals die in de VS en Tokyo te vinden zijn. "Apple Centre" is de benaming die Apple reserveert voor winkels die weliswaar in nauwe samenwerking, maar niet voor risico van Apple, ontwikkeld en geëxploiteerd worden door onafhankelijke ondernemers.

Voor genodigden was er op vrijdag 2 april al een "voorpremière", waarbij ook Apple Benelux-directeur Ton van Garderen een inleidend woordje sprak. Ook enkele leden van de Apple Club Eindhoven konden zo dus al een kijkje nemen, en daarom kunt u hier al een fotografische impressie van die voorpremière aantreffen.

 

Mensen die de Amerikaanse Apple Stores in het echt of op foto's gezien hebben, zullen de daar gehanteerde stijl terugvinden in de Eindhovense YouMac: veel wit, grijs en zwart, heldere houttinten en een theatrale verlichting. Langs de wanden en op "eilanden" in de zaak staat (ongeveer) het complete assortiment van Apple opgesteld, waarbij de nadruk uiteraard ligt op de consumentenmodellen. Ook de PowerBooks en de PowerMac G5 ontbreken echter niet. Verder is er een uitgebreide collectie spelletjes, hulpprogramma's, grafische programmatuur en randapparatuur te vinden. Zelfs de nieuwe iPod mini (officieel pas in september in Nederland te koop) is bij Apple Centre YouMac al te bewonderen!

 

Het Apple Centre in Eindhoven is maar één van een reeks nieuwe Apple Centres, die in Nederland en België op A-locaties verschijnen. Eerder opende Apple Centre Rotterdam zijn deuren op een steenworp afstand van Rotterdam Centraal Station, en simultaan met de "voorpremière" in Eindhoven werd in Leuven een nieuw Apple Centre geopend. Verder staan in Amsterdam op 3 verschillende locaties in het centrum Apple Centres gepland, die op zeer korte termijn open moeten gaan. Tenslotte schijnen er ook in Breda en 's-Hertogenbosch plannen te bestaan voor Apple Centres. Kortom: na een lange stilte laat Apple in Nederland weer eens duidelijk zijn gezicht zien!

Zondag 4 april, tijdens de officiële opening van Apple Centre YouMac, belooft er veel te zien en te horen te zijn. We raden alle Mac-liefhebbers aan, die dag of de dagen erna snel een kijkje te gaan nemen!


12 maart 2004

Championship Manager 03/04

Feral Interactive is een van de meest actieve makers van spelletjes voor de Macintosh, en in die hoedanigheid is het bedrijf dan ook al vaker besproken op onze site. Je hoort "Maccers" wel eens klagen over een vermeend gebrek aan spelsoftware voor de Mac, maar Feral Interactive doet er alles aan om hen tegemoet te komen. Veel van de spelletjes van Feral zijn Nederlandstalig, redelijk geprijsd, en ze worden eventueel gratis rechtstreeks bij u thuisbezorgd. Tim Cornelis bekeek een van de nieuwe 'releases' van Feral: Championship Manager 03/04.

Championship Manager is een voetbalspel. Je kunt er niet zelf voetballen, maar je bent (zoals de titel al zegt) de manager van een door jou gekozen team. Je moet je de basisopstelling van je team bepalen, de stijl die het team moet spelen, spelers verkopen en kopen, het voetbalnieuws volgen, trainingen regelen, enzovoorts. Maar natuurlijk ook wedstrijden spelen. Als je het slecht doet, word je ontslagen; als je het goed doet, dan wordt je club kampioen en wordt je geprezen met allerlei prijzen. Ik (Tim) heb het spel getest en hier is mijn mening:

  • Erg gedetailleerd qua nieuws, spelerinformatie, opstellingen, clubs, enz.
  • 2D veld erg handig om goals te bekijken. De uitleg die wordt gegeven (zonder dat het 2D veld er bij is) wordt daardoor veel duidelijker.
  • Als je het niet kent is het wel heel erg moeilijk om het te kunnen spelen. Je kunt zoveel, en er zijn zoveel knopjes dat zelfs als je het kent in de war raakt.
  • Na een tijdje wordt het erg eentonig, bijv. de Italiaanse cup (serie a) moet je tegen alle clubs 2x spelen, en na een jaar weer. Toen ben ik er mee opgehouden.
  • Hij moet zelfs op een G4 - 1,25 GHz PowerBook erg lang laden.
  • Ik heb er een paar weken heel veel en met plezier mee gespeeld.

Tim Cornelis

 

Systeemeisen (minimaal)
* Mac OS 9.1 / Mac OS 10.1.3
* PowerPC G3/G4 333 MHz
* 128 Mb RAM (met virtueel geheugen op z'n minst op 256 MB)
* 1024 x 768 beeldscherm met duizenden kleuren
* 300 MB vrije harde-schijfruimte
* Muis en toetsenbord
Aanbevolen systeemeisen
* Mac OS 9.2.2 / Mac OS 10.2 of hoger
* PowerPC G4/G5 500 MHz
* 256 MB RAM
* 1024 x 768 beeldscherm met duizenden kleuren
* 500 MB vrije harde-schijfruimte
* Muis en toetsenbord

 

Een gratis demo is op de site van Feral te downloaden. U kunt op diezelfde site ook screenshots zien, en het spel (portovrij) bestellen voor € 45,--.

 

23 januari 2004

Maccelijk kunnen we het niet maken...

De "electronische belastingaangifte" bestaat al langer, maar tot nu toe was het gebruik ervan facultatief. Maar van een mogelijkheid verandert die electronische aangifte steeds meer in een verplichting. Voorlopig kunt u desgewenst nog even met pen en papier uit de voeten, maar de verwachting is dat binnen 1 of 2 jaar alle aangiftes softwarematig moeten worden gedaan. Dat betekent voor de Mac-gebruikers nogal wat, want de Belastingdienst heeft de aangifteprogramma's enkel en alleen beschikbaar voor DOS/Windows-gebruikers.

 

Als electronische aangifte verplicht wordt, zal er (waarschijnlijk) wel een mogelijkheid voor uitzonderingen komen: belastingbetalers die daar een goede reden voor hebben, kunnen ontheffing vragen van de verplichting tot electronische aangifte, en in plaats daarvan een 'papieren' aangifte doen.

 

Het Tweede-Kamerlid André Rouvoet (ChristenUnie) stelde naar aanleiding van deze plannen vragen aan de staatssecretaris van Financiën. Hij vroeg zich af wat de kosten zouden zijn voor het beschikbaar maken van de aangifteprogramma's voor gebruikers van Linux en Macintosh. "De Belastingdienst hanteert nu een drempel van 50.000 gebruikers om aangifteprogramma’s niet langer voor verouderde besturingsprogramma’s aan te bieden." Hoe men aan dit soort cijfers komt wordt overigens niet vermeld.

 

Al jaren stellen vele Mac- en Linux-gebruikers zich hezelfde af. Om de heer Rouvoet bij te staan in zijn missie, is de redactie van MacFreak een on-line petitie begonnen die in een later stadium overhandigd zal worden aan de heer Rouvoet. Om deel te nemen aan deze petitie dient u de volgende link te gebruiken: http://www.macfreak.nl/cgi-bin/petitie/petitie.cgi
Teken de petitie en zegt het voort!

 

24 januari 2004

Happy Birthday, Macintosh!

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat de Macintosh geïntroduceerd werd!

Dit is het originele persbericht uit die tijd. De prijzen zijn niet veel veranderd, maar de specificaties zeker wel! Wie nog eens wil kijken hoe blij we ooit waren met hoe weinig (8 MHz!), kan bijvoorbeeld kijken op de Apple History-site.

 

CUPERTINO, Calif., January 24, 1984 - Apple Computer today unveiled its much-anticipated Macintosh computer, a sophisticated, affordably priced personal computer designed for business people, professionals and students in a broad range of fields. Macintosh is available in all dealerships now. Based on the advanced, 32-bit architecture developed for Apple's Lisa computer, Macintosh combines extraordinary computing power with exceptional ease of use - in a unit that is smaller and lighter than most transportable computers. The suggested retail price for Macintosh is $2,495, which during the introductory period also includes a word-processing program and graphics package.

 

 

 

Deze pagina is bijgewerkt op .
Copyright ©